گروه مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، r.rasouli@alzahra.ac.ir
چکیده: (1957 مشاهده)
مقدمه: ازدواج و رابطه زوجی از مهمترین گذارهای زندگی انسان محسوب میشود که در صورت برخورداری زوج از آگاهی، نگرش و مهارتهای زندگی زناشویی در قالب سواد سلامت روان زوجی، میتواند سلامت روان زوج را بهبود داده و تعارضات زوجی را کاهش دهد. پژوهش حاضر، با هدف مفهوم پردازی سواد سلامت روان زوجی و مؤلفه های آن انجام شد.
روش: پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی از نوع تحلیل محتوا است که اطلاعات آن از طریق نمونهگیری هدفمند و مصاحبه نیمهساختار یافته که از اواخر آبان ماه 1401 شروع و تا اواخر آذر ماه 1401 ادامه داشت، با 17 فرد متأهل به نقطه اشباع رسید. تحلیل دادهها با رویکرد تحلیل محتوای استقرایی انجام شد که پس از روی کاغذ آوردن مصاحبه های ضبط شده و عمیق شدن در تحلیل دادهها، کدهای اولیه استخراج شدند. به منظور تعیین مقولههای اصلی، کدها در چند مرحله بازبینی و دستهبندی شدند.
یافتهها: از تجزیه و تحلیل دادهها، 86 کد اولیه، 28 زیرمقوله و 8 مقوله استخراج شد. این 8 مقوله شامل «سواد ارتباطی»، «سواد عاطفی»، «سواد رابطه جنسی»، «سواد رسانه»، «سواد مالی»، «سواد فرزندپروری»، «سواد حل مسئله» و «سواد مرتبط با سلامت خانواده اصلی» بودند که بهعنوان مؤلفههای «سواد سلامت روان زوجی» شناسایی شدند.
نتیجهگیری: یافتههای این پژوهش میتواند در توسعه برنامه و چشماندازهای آموزشی با هدف ارتقاء رضایت زناشویی و مشاورههای زوجی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، آموزش این مؤلفهها به زوجها، موجب پیشگیری از تعارضات جدی و افزایش رضایت در زندگی زناشویی میشود.
Zarebi A, Rasouli R, Abdollahi A. Conceptualization of Marital Mental Health Literacy (MMHL) and exploring the components: A qualitative research. IJPN 2023; 11 (4) :69-82 URL: http://ijpn.ir/article-1-2239-fa.html