:: دوره 10، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1401 ) ::
جلد 10 شماره 3 صفحات 131-117 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه اثربخشی طرحواره‌درمانی و درمان پذیرش و تعهد بر کمال گرایی بیماران با اختلال شخصیت وسواسی- جبری
فرهاد پرویزیان ، طیبه شریفی* ، حسین شکر کن ، احمد غضنفری
دانشیار، گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران. ، sharifi_ta@yahoo.com
چکیده:   (1878 مشاهده)
مقدمه:  کمال­گرایی از علایم اصلی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد بر کمال­گرایی بیماران با اختلال شخصیت وسواسی- جبری انجام گرفت.
روش کار: روش تحقیق در این پژوهش نیمه ­­آزمایشی از نوع پیش­آزمون- پس­آزمون- پیگیری با گروه­های آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناسی و مشاوره شهر تهران در سال 1400 بود. از بین آنها تعداد 51 بیمار مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری بر اساس ملاک­های ورود و خروج و به شیوه نمونه­ گیری در دسترس گزینش شده و به صورت تصادفی در سه گروه (17 نفری) طرحواره ­درمانی، درمان پذیرش و تعهد و گروه کنترل گمارده شدند. گروه آزمایشی اول، طرحواره ­درمانی  با رویکرد یانگ (1990)، گروه آزمایشی دوم تحت آموزش درمان پذیرش و تعهد با رویکرد هیز، استروسهل و ویلسون (1999)، به‌تفکیک در 8 جلسه 90 دقیقه­ای قرار گرفتند و گروه کنترل در فهرست انتظار بود. ابزار پژوهش شامل سیاهه کمال­گرایی (PI) و پرسشنامه چندمحوری بالینی میلون (MCMI-III) بود. داده­ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر (طرح آمیخته) و آزمون تعقیبی بن­فرنی در نرم­افزار  SPSS25تجزیه و تحلیل شدند. 
یافته­ ها: نتایج نشان داد بین گروه­های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی­دار وجود داشت؛ و هر دو مداخله طرحواره درمانی و درمان پذیرش و تعهد باعث کاهش کمال­گرایی بیماران با اختلال شخصیت وسواسی- جبری شده و تاثیر این مداخلات درمانی در مرحله پیگیری نیز پایدار بوده است (05/0P<). همچنین، نتایج آزمون تعقیبی بن­فرنی حاکی از آن بود که میزان اثربخشی مداخله طرحواره ­درمانی بر کمال­گرایی بیشتر از درمان پذیرش و تعهد بود (05/0P<).
نتیجه­ گیری: با توجه به یافته­های پژوهش می­توان نتیجه گرفت که مداخلات طرحواره ­درمانی و درمان پذیرش و تعهد می­توانند برای بهبود کمال­گرایی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری کارآمد باشد؛ و توصیه می­گردد که درمانگران و مشاوران در راستای بهبود کمال­گرایی بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وسواسی- جبری در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان­ها استفاده کنند.        

 
واژه‌های کلیدی: طرحواره‌درمانی، درمان پذیرش و تعهد، کمال‌گرایی، اختلال شخصیت وسواسی- جبری.
متن کامل [PDF 335 kb]   (972 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/12/29 | پذیرش: 1401/6/31 | انتشار: 1401/6/31 | انتشار الکترونیک: 1401/6/31



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها