:: دوره 11، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1402 ) ::
جلد 11 شماره 2 صفحات 63-52 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی و آمیختگی شناختی در پیش‌بینی نگرانی از تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی
فرشته شیرازی ، مریم صالحی ، فرحناز هاشمی پور ، صابر کرمی*
دانشجوی دکتری روانشناسی عمومی ، saberkaramiac.razi@gmail.com
چکیده:   (1913 مشاهده)

مقدمه: فهم ویژگی­های روانشناختی متقاضیان جراحی زیبایی می­تواند در برنامه­ریزی­های مختلف جهت پیشگیری و درمان مشکلات روان­شناختی این بیماران کمک کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف  بررسی  نقش تنظیم شناختی هیجان، ذهن­آگاهی و آمیختگی شناختی در پیش­بینی نگرانی از تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی انجام شد.
روش­ کار­: روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی می­باشد. جامعه‌ی آماری شامل تمامی زنان مراجعه­کننده به کلینیک‌های جراحی زیبایی شهر تهران در سال 1401 بودکه از بین آن‌ها 210 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ مقیاس آگاهی و توجه هوشیارانه (MAAS):، پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI) و مقیاس آمیختگی شناختی(CFS) پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه­ها، داده‏های جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.
یافته ­ها: نتایج نشان داد که بین راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگارانه و آمیختگی شناختی با نگرانی از تصویر بدن رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). راهبردهای تنظیم شناختی هیجان سازگارانه و ذهن­آگاهی با نگرانی از تصویر بدن رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 1/75 درصد واریانس نگرانی از تصویر بدن به ‌وسیله تنظیم شناختی هیجان، ذهن­آگاهی و آمیختگی شناختی ‏تبیین می‏شود.
نتیجه­ گیری: به­طور کلی می‌توان این‌گونه نتیجه‌گیری نمود که تنظیم شناختی هیجان، ذهن­آگاهی و آمیختگی شناختی در نگرانی از تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی نقش ویژه‌ای را ایفا می‌نماید. لذا، پیشنهاد می­شود در مراکز درمانی و بیمارستان­ها به درمان­های مبتنی بر تنظیم هیجان، درمان ­های مبتنی بر ذهن­آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در زنان متقاضی جراحی زیبایی توجه ویژه­ای شود، زیرا این مداخلات درمانی باعث کاهش مشکلات روان‌شناختی مثل افسردگی، وسواس، اضطراب و استرس می­شود و این به نوبه خود می‌تواند به بهبود تصویر بدن در زنان متقاضی جراحی زیبایی منجر شود.
 
واژه‌های کلیدی: آمیختگی شناختی، تنظیم شناختی هیجان، ذهن آگاهی، نگرانی از تصویر بدن، جراحی زیبایی.
متن کامل [PDF 292 kb]   (726 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/8/7 | پذیرش: 1402/2/6 | انتشار: 1402/4/10 | انتشار الکترونیک: 1402/4/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها