گروه روان شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، ابهر، ایران ، sbazzazian@gmail.com
چکیده: (22280 مشاهده)
مقدمه: مطالعه کیفیت زندگی و سلامت زنان حائز اهمیت بوده و توجه بسیاری از پژوهشگران این حوزه را به خود جلب کرده است. سندرم پیش از قاعدگی عود دورهای ترکیبی از تغییرات آزاردهنده جسمی، روانی و رفتاری است و شدت آن به حدی است که با فعالیتهای معمول یا ارتباطات اجتماعی فرد تداخل میکند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط فشار روانی و سندرم پیش از قاعدگی با کیفیت زندگی دختران دانشجو انجام گرفت.
روش: روش پژوهش همبستگی بود. نمونه پژوهش شامل 120 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه آزاد واحد ابهر در سال تحصیلی 1392-1391 بودند که بر اساس روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و آزمون های فشارروانی مارکهام، سندرم پیش از قاعدگی آبراهام وتیلور و آزمون کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی را تکمیل کردند. تحلیل داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS و با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد.
یافته ها: یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین فشار روانی و سندرم پیش از قاعدگی رابطه مثبت و معنا دار (001/0>p)، بین فشار روانی و کیفیت زندگی رابطه منفی و معنا دار (001/0>p) و بین سندرم پیش از قاعدگی و کیفیت زندگی نیز رابطه منفی و معنادار وجود دارد (001/0>p). نتایج تحلیل رگرسیون نشانگر این است که فشار روانی و سندرم پیش از قاعدگی 61% واریانس کیفیت زندگی را تبیین می کنند.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان دهنده ارتباط بین فشار روانی و سندرم پیش از قاعدگی با کیفیت زندگی دختران می باشد. لذا از نتایج این پژوهش می توان در برنامه های درمانی و آموزشی جهت ارتقاء مهارت های مقابله با استرس و کیفیت زندگی دختران و زنان استفاده کرد.
Zarei Z, Bazzazian S. The relationship between premenstrual syndrome disorder, stress and quality of life in female students. IJPN 2015; 2 (4) :49-58 URL: http://ijpn.ir/article-1-467-fa.html
زارعی زهرا، بزازیان سعیده. رابطه فشار روانی و سندرم پیش از قاعدگی با کیفیت زندگی در دختران دانشجو. روان پرستاری. 1393; 2 (4) :49-58