دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، s_gorji@nm.mui.ac.ir
چکیده: (18253 مشاهده)
مقدمه: یکی از معضلات بزرگی که شاغلین حرف مختلف به درجات متفاوتی با آن رو به رو هستند پدیده فرسودگی شغلی است. که میتواند باعث ایجاد اختلالات جسمی، روحی و روانی برای فرد شاغل و تحمیل هزینه های مستقیم و غیر مستقیم بر سیستم اقتصادی کشور گردد. از روش های نوین برای مقابله با این مشکل، استفاده از گیاهان دارویی است که از شاخه های طب سنتی محسوب می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثر گیاه کاکائو بر فرسودگی شغلی کارگران شاغل در صنایع شیمیایی ایران انجام شد.
روش: در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی بود 66 نفر از کارگران شرکت سرمایهگذاری صنایع شیمیایی ایران که در سنین بین 20 تا 60 سال بودند و معیارهای ورود به مطالعه را داشتند به طور تصادفی انتخاب و در به گروه شاهد (33 نفر) و گروه مداخله (33 نفر) تقسیم شدند. نمره فرسودگی شغلی با پرسشنامه فرسودگی شغلی گلدارد (1989) قبل و بعد از مداخله اندازهگیری شد. از روش آماری تی مستقل و زوجی، ضرایب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و آنالیز واریانس یک طرفه برای آنالیز داده ها استفاده گردید.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که میانگین تغییرات نمره فرسودگی شغلی در دو گروه به طور معنی داری متفاوت بودند(04/0=p). در گروه مداخله، میانگین نمره فرسودگی شغلی، بعد از مداخله (2/31±5/122)، به طور معناداری کمتر از قبل از مداخله (7/22±8/135) به دست آمد (03/0=p) ولی میانگین نمره فرسودگی شغلی قبل (9/23±1/135) و بعد (7/23±4/136) از مداخله در گروه شاهد، با هم تفاوت معناداری نداشتند (83/0=p).
نتیجهگیری: نتایج حاصل از مطالعه نشان داد که استفاده از پودر کاکائو در طی 2 ماه اثر مطلوبی در کاهش فرسودگی شغلی کارکنان صنایع شیمیایی ایران داشت و باعث ارتقاء سطح فعالیت و بهبود وضعیت خلقی آن ها گردید. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه پیشنهاد میشود.