دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج، ایران ، ata.shakerian@gmail.com
چکیده: (9203 مشاهده)
مقدمه: روابط فرا زناشویی یا خیانت زناشویی همسررا میتوان یکی ازپیچیده ترین و آسیب زا ترین مشکلات عاطفی بین زوجین دانست. پیمان شکنی در روابط زناشویی بعنوان یک حادثه استرس زا میتواند منجر به بروز برخی علائم مشکلات شناختی، عاطفی و رفتاری در قربانی گردد. لذا این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علائم استرس، اضطراب و افسردگی زنان دارای تجربه پیمان شکنی در روابط فرازناشویی در شهر سنندج انجام شد.
روش کار: این مطالعه از نوع پژوهشهای نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم نمونه 30 نفر از زنان دارای تجربه روابط فرا زناشویی بودند که در سال 1394 به دادگاه خانواده در شهر سنندج مراجعه کرده بودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزار گردآوری دادهها فرم کوتاه مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) و روش مداخله درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بودکه طی 12 جلسه درمانی 90 دقیقهای و به صورت هفتگی اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها در سطح توصیفی از آمارههای میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس یک راهه (ANCOVA) استفاده شد.
یافتهها: روش مداخله درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری علائم استرس، اضطراب و افسردگی زنان دارای تجربه پیمان شکنی در روابط فرا زناشویی را کاهش داد (005/0 > P).
نتیجه گیری: یافتههای این پژوهش بر اهمیت کاربرد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش اضطراب، استرس و افسردگی زنان دارای تجربه روابط فرازناشویی اذعان دارد. میتوان از این رویکرد برای کاهش آسیبب های ناشی ازروابط فرازناشویی استفاده کرد.
Alavizadeh F, shakerian A. The Effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on Reducing Stress, Anxiety and Depression in Married Females Experiencing Infidelity (Emotional- Sexual). IJPN 2017; 4 (6) :8-14 URL: http://ijpn.ir/article-1-792-fa.html
علوی زاده فرانک، شاکریان عطا. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علائم استرس، اضطراب و افسردگی زنان دارای تجربه روابط فرازناشویی (عاطفی، جنسی). روان پرستاری. 1395; 4 (6) :8-14