مقدمه: صفات سرشتی یکی از عوامل خطر مهم برای اختلال سلوک در نظر گرفته میشود و مکانیسمهای این ارتباط نیز چندان روشن نیست. هدف مطالعه حاضر تعیین نقش میانجی نشخوار خشم در روابط سرشتهای عاطفی با نشانههای اختلال سلوک در نوجوانان بود.
روش کار: روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی است. جامعۀ آماری این پژوهش شامل تمامی دانشآموزان دورههای اول و دوم متوسطۀ شهر ارومیه در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد 220 نفر به روش نمونهگیری تصادفی چندمرحلهای انتخاب و به پرسشنامۀ تواناییها و مشکلات(SDQ)، مقیاس مرکب سرشتهای عاطفی هیجانی(AFECT) و مقیاس نشخوار خشم (ARS) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل دادهها از مدلیابی معادله ساختاری با نرمافزار SmartPLS 3 استفاده شد.
یافتهها: نتایج مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد که که سرشتهای درونیسازی شده و باثبات اثر مستقیم منفی ولی سرشتهای برونیسازی شده و بیثبات اثر مستقیم مثبتی بر نشانههای اختلال سلوک دارند. سرشتهای برونیسازی شده و باثبات با اثر منفی بر نشخوار خشم و سرشتهای درونیسازی شده و بیثبات نیز با اثر مثبت بر نشخوار خشم تأثیر غیرمستقیمی بر نشانههای اختلال سلوک دارند (0/05>p).
نتیجهگیری: این نتایج بیان میکنند که سرشتهای برونیسازی شده و بیثبات به عنوان عامل خطر و سرشتهای درونیسازی شده و باثبات به عنوان یک عامل حفاظتی در برابر نشانههای اختلال سلوک عمل میکنند. نشخوار خشم نیز میانجی اثر سرشتهای عاطفی بر نشانههای اختلال سلوک میباشد.
Heidari F, Narimani M, Aghajani S, Basharpoor S. The mediating role of anger rumination in relations of affective temperaments with symptoms of conduct disorder in adolescents. IJPN 2022; 10 (3) :1-13 URL: http://ijpn.ir/article-1-2030-fa.html
حیدری فاضله، نریمانی محمد، آقاجانی سیف اله، بشرپور سجاد. نقش میانجی نشخوار خشم در روابط سرشتهای عاطفی با نشانههای اختلال سلوک در نوجوانان. روان پرستاری. 1401; 10 (3) :1-13