مقدمه: با توجه به رشد جامعه سالمندی و شیوع افسردگی در این گروه سنی، به ویژه در خانههای سالمندان، توجه به راهکارهای روان درمانی، به خصوص از لحاظ سهولت و فقدان عوارض دارویی، ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر شعردرمانی گروهی بر میزان افسردگی سالمندان انجام شد.
روش: این مطالعه از نوع نیمه تجربی است، که 72 نفر از سالمندان مقیم سرای سالمندان که دارای خصوصیات نمونه پژوهش بودند، به طور تصادفی در دو گروه مداخله (39 نفر) و شاهد (33 نفر) انتخاب شدند. برای گروه مداخله، برنامه شعردرمانی گروهی طراحی و طی 12 جلسه 60 دقیقهای به مدت 6 هفته اجرا گردید. گروه شاهد بدون مداخله خاصی، در جلسات گروهی روزانه شرکت کردند. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و تست افسردگی سالمندان بود. برای تجزیه تحلیل دادهها از آماره کایاسکوئر و تیمستقل و همچنین برای بررسی روابط بین متغیرها از آزمونهای تیمستقل و تیزوج استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمره افسردگی سالمندان گروه مداخله از 6/7 قبل از مداخله به 5/6 بعد از مداخله کاهش یافت و نتایج اختلاف معناداری را در گروه مداخله نشان داد (004/0p<)، بدین معنا که با استفاده از تکنیک شعردرمانی افسردگی کاهش مییابد. این در حالی است که در گروه شاهد قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (87/0p>).
نتیجه گیری: با توجه به این مطالعه میتوان گفت که شعردرمانی گروهی بر کاهش افسردگی سالمندان مؤثر است. لذا پیشنهاد میگردد، از این مهارت آسان و کم هزینه در خانههای سالمندان و حتی در منازل در جهت ارتقای سلامت روان و بهبود علایم افسردگی استفاده گردد.
Faraji J, Fallahi Khoshknab M, khankeh H R. The effect of poetry therapy on depression in elderly residents of a nursing home in Arak - Iran. IJPN 2013; 1 (1) :55-62 URL: http://ijpn.ir/article-1-60-fa.html
فرجی جمشید، فلاحی خشکناب مسعود، خانکه حمیدرضا. تأثیر شعردرمانی گروهی بر افسردگی سالمندان مقیم در سرای سالمندان شهر اراک. روان پرستاری. 1392; 1 (1) :55-62