دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، radmehr.f12@gmail.com
چکیده: (4089 مشاهده)
مقدمه: سالمندی دوره بسیار مهمی از زندگی است که اضطراب مرگ یک ویژگی مشترک سالمندان میباشد لذا شناسایی عواملی که در این دوران بر اضطراب مرگ تأثیرگذار است، حائز اهمیت است. بنابراین؛ هدف پژوهش حاضر بررسی نقش همجوشی شناختی، حمایت اجتماعی و ادراک پیری در پیشبینی اضطراب مرگ سالمندان بود.
روش کار: روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی میباشد. جامعه آماری کلیه سالمندان بازنشسته شهر کرمانشاه در سال ۱۳۹۶ بود که تعداد 199 نفر (75 نفر زن و 124 نفر مرد) به عنوان حجم نمونه و به روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب گردید. دادهها با استفاده از آزمونهای آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام و t گروههای مستقل در نرمافزار SPSS 22 مورد تحلیل گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد بین همجوشی شناختی، حمایت اجتماعی و ادراک پیری با اضطراب مرگ در سالمندان زن مرد رابطه معنادار وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه گامبه گام نیز نشان داد در بین سالمندان زن، متغیرهای همجوشی شناختی و ادراک پیری با هم 9/38 درصد و در بین سالمندان مرد همجوشی شناختی و ادراک پیری با هم 14 درصد اضطراب مرگ را پیشبینی نمودند. ولی حمایت اجتماعی قادر به پیشبینی اضطراب مرگ سالمندان زن و مرد نبود. از سویی دیگر نتایج t مستقل نشان داد که همجوشی شناختی و اضطراب مرگ در بین سالمندان زن و مرد تفاوت معناداری وجود دارد بهطوری که همجوشی شناختی (05/0P<) و اضطراب مرگ (01/0P<) در بین سالمندان زن بیشتر از مرد است ولی از نظر متغیرهای حمایت اجتماعی و ادراک پیری در بین آنها، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده در این پژوهش و با توجه به مسأله بالا بودن اضطراب مرگ در سالمندان که از عوامل مؤثر در سلامت روان سالمندان است، لذا با به کارگیری راهبردهای کاهش اضطراب میتوان سلامت روان را در سالمندان افزایش داد.
momeni K, radmehr F, sanjabi A. The Role Cognitive Fusion, Social Support and Perception of Aging in Prediction Death Anxiety. IJPN 2019; 7 (2) :56-64 URL: http://ijpn.ir/article-1-1281-fa.html
مومنی خدامراد، رادمهر فرناز، سنجابی امیر. نقش همجوشی شناختی، حمایت اجتماعی و ادراک پیری در پیشبینی اضطراب مرگ. روان پرستاری. 1398; 7 (2) :56-64