استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری ، emadian2012@yahoo.com
چکیده: (4716 مشاهده)
مقدمه: سرپرست خانوار در معرض آسیبهای روانشناختی و اجتماعی متعدد قرار دارند و بر همین اساس باید به دنبال شناسایی و کاربرد مداخلات روانشناسی موثر در جهت کاهش این آسیبها بود. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و درمان پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و نگرش به زندگی در زنان سرپرست خانوار با نشانههای اضطراب اجتماعی انجام شد.
روش کار: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیشآزمون، پسآزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان سرپرست خانوار مراجعه کننده به کلینیک مددکاری اجتماعی باران و نوید شهرستان ساری در سال 1398 بود که از این بین، 45 نفر به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در گروههای آزمایش (واقعیت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد) و کنترل قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده شامل شاخص نگرش به زندگی زندگی باتیستا و الموند (1973) و مقیاس اضطراب اجتماعی جرابک (1996) بود. آنالیز دادهها با روش تحلیل واریانس آمیخته همراه با اندازهگیری مکرر و با استفاده از نسخه 19 نرم افزار SPSS انجام شد.
یافتهها: نتایج آنالیز دادهها نشان داد که واقعیت درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود نگرش به زندگی و اضطراب اجتماعی در زنان سرپرست خانوار با نشانههای اضطراب اجتماعی مؤثر است ت. (05/0p<). تفاوت میانگین گروه واقعیت درمانی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در این متغیرها غیرمعنادار بود (05/0p>).
نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، در مورد زنان سرپرست خانوار، متخصصان حوزه سلامت میتوانند مداخلات واقعیت درمانی و درمان پذیرش و تعهد را به منظور بهبود اضطراب اجتماعی و نگرش به زندگی در آنها مورد استفاده قرار دهند. ند.
Asadi Khalili M, Emadian S O, Fakhri M K. Comparison of the effectiveness of reality therapy and acceptance and commitment therapy on social anxiety and attitude to the life in head of household women with. IJPN 2020; 8 (4) :10-23 URL: http://ijpn.ir/article-1-1598-fa.html
اسدی خلیلی مریم، عمادیان سیده علیا، فخری محمد کاظم. مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و در مان پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و نگرش به زندگی در زنان سرپرست خانوار. روان پرستاری. 1399; 8 (4) :10-23