گروه روانشناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران ، mojtabaie_in@yahoo.com
چکیده: (3360 مشاهده)
مقدمه: زنان نابارور در زندگی شخصی با مشکلات فراوانی مواجه هستند و ناباروری با آسیبهای روانشناختی فراوانی از جمله افزایش تنیدگی و استرس همراه است که نیاز به استفاده از مداخلههای روانشناختی دارد. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر راهبردهای مقابله با استرس در زنان نابارور انجام شد.
روش کار: مطالعه حاضر نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش زنان نابارور مراجعهکننده به کلینیک ناباروری ابنسینا شهر تهران در سال 1397 بودند. نمونه پژوهش 45 نفر بودند که با روش نمونهگیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در سه گروه مساوی جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). هر یک از گروههای آزمایش به تفکیک 10 جلسه 90 دقیقهای با روشهای واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندید. دادهها با فرم اطلاعات جمعیتشناختی و مقیاس راهبردهای مقابله با استرس اندلر و پارکر جمعآوری و با روشهای خیدو، تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرمافزار SPSS نسخه 22 تحلیل شدند.
یافتهها: یافتهها نشان داد که گروههای آزمایش و کنترل از نظر سن، تحصیلات و مدت ناباروری تفاوت معنیداری نداشتند (05/0
P)، اما بین دو روش در بهبود راهبردهای مقابله با استرس آنها تفاوت معنیداری وجود نداشت (05/0
نتیجهگیری: نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر افزایش راهبرد مسالهمدار و کاهش راهبردهای هیجانمدار و اجتنابی در زنان نابارور و عدم تفاوت بین دو روش بود. در نتیجه، روانشناسان بالینی و درمانگران میتوانند از هر دو روش مذکور در کنار سایر روشهای درمانی برای کاهش آسیبهای روانشناختی بهویژه بهبود راهبردهای مقابله با استرس استفاده نمایند.
Zahedi R, Mojtabaie M, Rafieipour A. Comparing the Effectiveness of Reality Therapy and Transactional Analysis Approach on Stress Coping Strategies in Infertile Women. IJPN 2021; 8 (6) :84-94 URL: http://ijpn.ir/article-1-1706-fa.html
زاهدی راضیه، مجتبایی مینا، رفیعیپور امین. مقایسه اثربخشی واقعیت درمانی و رویکرد تحلیل رفتار متقابل بر راهبردهای مقابله با استرس در زنان نابارور. روان پرستاری. 1399; 8 (6) :84-94