کارشناس ارشد روانشناسی عمومی واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران ، mahdisshahini89@gmail.com
چکیده: (1580 مشاهده)
مقدمه: رویدادهای آسیبزا علاوه بر ایجاد مشکلات روانشناختی میتواند تغییرات مثبتی را نیز به همراه داشته باشد. لذا جهت بررسی تفاوت قابل توجه در واکنش افراد به تجربیات آسیبزای زندگی، شناخت مکانیسمهای روانشناختی مهم اهمیت به سزایی دارد؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تابآوری، ذهنیسازی و ناگویی هیجانی در پیشبینی علائم اختلال پس از سانحه و رشد پس از سانحه در افراد بهبود یافته از بیماری کویید 19 انجام شد.
روشکار: روش این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی میباشد. جامعه آماری این پژوهش شامل افراد بهبود یافته از بیماری کرونا در شهر کرمانشاه بودند. به این منظور تعداد 380 نفر از این افراد به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه رشد پس از سانحه (PTGI)، پرسشنامه PCL-C، مقیاس تابآوری، پرسشنامه کنشوری تاملی و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامهها، دادههای جمع آوری شده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه همزمان تحلیل شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین تابآوری، مولفه اطمینان ذهنیسازی با اختلال پس از سانحه رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین تابآوری، مولفه اطمینان ذهنی سازی با رشد پس از آسیب رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین ناگویی هیجانی با اختلال پس از سانحه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد(01/0>P). بین ناگویی هیجانی با رشد پس از آسیب رابطه منفی و معناداری وجود دارد(01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نیز آشکار کرد که 9/683 درصد واریانس اختلال پس از سانحه و 8/74 درصد از واریانس رشد پس از آسیب به وسیله تابآوری، ذهنیسازی و ناگویی هیجانی تبیین میشود.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که تمرکز بر دو بعد از واکنشهای منفی و مثبت نسبت به بیماری کرونا و نقش مکانیسمهای مهم دخیل در آن اهمیت دارد. به عبارت دیگر یافتهها نشان داد که تابآوری، ذهنیسازی و ناگویی هیجانی توان پیشبینی علائم اختلال استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه در افراد بهبود یافته از بیماری کویید 19 را دارند.
nikbagha M, ramezani M, karkavandi talkhoonche M, shahini M. The role of resilience, mentalization and alexithymia in predicting symptoms of post-traumatic stress disorder and post-traumatic growth in COVID-19 Survivors. IJPN 2023; 11 (2) :13-26 URL: http://ijpn.ir/article-1-2131-fa.html
نیک بقا سیدمهدی، رمضانی محیا، کرکوندی طالخونچه مریم، شاهینی مهدیس. نقش تابآوری، ذهنیسازی و ناگویی هیجانی در پیشبینی علائم اختلال استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه در افراد بهبود یافته از بیماری کویید 19. روان پرستاری. 1402; 11 (2) :13-26