گروه روانشناسی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت. ایران. ، Bakbari44@yahoo.com
چکیده: (459 مشاهده)
مقدمه: اختلال شخصیت مرزی، یکی از پیچیدهترین و چالشبرانگیزترین اختلالات روانی است که با نوسانات شدید خلق و خو، مشکلات در روابط بین فردی و الگوهای ناپایدار خودشناسی مشخص میشود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و ذهنآگاهی مبتنیبر استرس بر رفتارهای پرخطر جنسی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی انجام شد.
روش کار: روش پژوهش نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون-پسآزمون با گروه گواه و دوره پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعهکننده به مراکز مشاوره و رواندرمانی بهار و آوای نو شهر رشت در شش ماهه اول سال 1403 در شهر رشت به تعداد 92 نفر بودند. 45 نفر از افراد واجد شرایط براساس معیارهای ورود و خروج و به شیوه نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و بهطور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه گواه تخصیص یافتند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه رفتارهای پرخطر جنسی (زارعی و همکاران، 1389) و پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی(لیشنرینگ، 1999) و مصاحبه بالینی ساختاریافته بود. هر دو گروه آزمایش و گروه گواه، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس مداخله ذهنآگاهی مبتنیبر استرس (کاباتزین، 2009) به مدت 8 جلسه و رفتاردرمانی دیالکتیک (لینهان، 1993) به مدت 10 جلسه برای گروه های آزمایش مختص خود، اجرا شد اما گروه گواه در فهرست انتظار قرار گرفت. در پایان مداخلات هر دو گروه آزمایش و گروه گواه، با استفاده از ابزار پژوهش مورد پس آزمون قرار گرفتند. سه ماه بعد، آزمون پیگیری از هردو گروه آزمایش و گروه گواه بعمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: یافته ها نشان داد که هر دو درمان (رفتاردرمانی دیالکتیک و ذهنآگاهی مبتنی بر استرس) بر کاهش رفتارهای پرخطر جنسی موثر بوده که این تاثیر تا دوره پیگیری هم دوام داشته است (05/0 >P)، با این حال تفاوت معناداری بین دو رویکرد درمانی دیده نشد. به طور کلی به نظر میرسد هر دو درمان برای افراد با اختلال شخصیت مرزی مورداستفاده و کاربردی است.
نتیجه گیری: رفتاردرمانی دیالکتیک و ذهنآگاهی مبتنیبر استرس از اثربخشی قابلتوجهی در جهت بهبود رفتارهای پرخطر جنسی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی برخوردار است. از این رو متخصصین، پژوهشگران و درمانگران این حوزه میتوانند از این مداخلات به عنوان گزینههای موثر در این افراد استفاده کنند.
houshyan N, akbari B, kiamarsi A. Comparing the Effectiveness of Dialectical Behavior Therapy and Stress-Based Mindfulness on High-Risk Sexual Behaviors in Individuals with Borderline Personality Disorder. IJPN 2025; 13 (1) :93-106 URL: http://ijpn.ir/article-1-2511-fa.html
هوشیان نگین، اکبری بهمن، کیامرثی آذر. مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک و ذهناگاهی مبتنی بر استرس بر رفتارهای پرخطر جنسی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی. روان پرستاری. 1404; 13 (1) :93-106