مقدمه: مقیاس استرس ادراک شده یکی از محدود ابزارهایی است که سطح کلی استرس ادراک شده را اندازهگیری میکند و در طیف وسیعی از موقعیتهای پژوهشی و بالینی استفاده شده است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل روانسنجِی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده در گروهی از بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
روش: جهت تعیین روایی عاملی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از روشهای آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی و به منظور بررسی همسانی درونی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. در این مطالعه 155 بیمار سرطانی (119 زن و 36 مرد) به نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده پاسخ دادند.
یافتهها: نتایج تحلیل مؤلفههای اصلی با استفاده از چرخش وریمکس نشان داد که نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از دو عامل خودکارآمدی ادراک شده و درماندگی ادراک شده تشکیل شده است. شاخصهای برازش تحلیل عاملی تأییدی بر پایه نرمافزار AMOS، وجود عوامل دوگانه را تأیید کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی برای عوامل خودکارآمدی ادراک شده، درماندگی ادراک شده و نمره کلی استرس ادراک شده به ترتیب برابر با 80/0، 60/0 و 76/0 به دست آمد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که مقیاس استرس ادراک شده برای اندازهگیری استرس روانشناختی ادراک شده در گروه نمونه بیماران سرطانی فارسی زبان، از لحاظ روانسنجی ابزار دقیقی است.
Assessing Stress in Cancer Patients: Factorial Validity of the Perceived Stress Scale in Iran. IJPN 2014; 2 (1) :13-22 URL: http://ijpn.ir/article-1-283-fa.html
صفایی مریم، شکری امید. سنجش استرس در بیماران سرطانی: روایی عاملی مقیاس استرس ادراک شده در ایران. روان پرستاری. 1393; 2 (1) :13-22