مقدمه: مولتیپلاسکلروزیس (MS) یک بیماری نورولوژیک اکتسابی مزمن است که در برخی نواحی کشورمان با شیوع بالاتری دیده میشود. از خصوصیات بارز این بیماری آن است که اغلب بیماران را بالغین جوان تشکیل میدهند و ماهیت ناتوانکنندهای دارد. اختلالات روانشناختی از جمله افسردگی به طور قابل توجهی در بیماران مبتلا دیده میشود. مداخله پرستاری نگارش احساسات و برونریزی احساسات (تخلیه هیجانی) به صورت نوشتن از روشهای خودیار و مقرون به صرفهای است که در چندین مطالعه تأثیر آن بر سلامت جسمانی، روانی و پیش آگهی بیماریهای مزمن بررسی شده است. این روش تاکنون بر بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس مطالعه نشده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تأثیر نگارش کتبی احساسات و هیجانات بر افسردگی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس صورت گرفته است.
روش: این مطالعه به صورت مداخلهای و نیمه تجربی و به صورت قبل و بعد، در طی سال (1389) برروی 80 نفر از بیماران مبتلا به (MS) مراجعهکننده به انجمن MS ایران در تهران، انجام گردید. از بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس پس از اخذ رضایتنامه کتبی و تکمیل پرسشنامه DASS-21)) از مددجویان گروه مداخله درخواست گردید که مداخله پژوهش را که نگارش کتبی روزانه احساسات و هیجانات منفی بوده است، را به صورت چهار هفته پشت سرهم روزی نیم ساعت بنویسند و برای گروه شاهد این مداخله انجام نگردید. پس از یک ماه مجدداً پرسشنامه DASS-21)) را تکمیل نمایند. در پایان اطلاعات پرسشنامهها با SPSS v.16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: شاخص افسردگی در بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس بالاتر از جمعیت عادی است. میانگین شاخص افسردگی در گروه مطالعه پس از مداخله به طور معناداری کاهش یافته بود (008/0=p). اثر بخشی نگارش کتبی احساسات، به سن و جنس بیماران بستگی نداشت.
نتیجهگیری: نگارش کتیب احساسات و برونریزی هیجانات به صورت نوشتن بر شاخص افسردگی بیماران مبتلا به MS مؤثر میباشد.
Fallahi Khoshknab M, Alihasanzadeh P, Norozi K. Impacts of emotional catharsis by writing on depression in multiple sclerosis patients. IJPN 2013; 1 (2) :11-20 URL: http://ijpn.ir/article-1-65-fa.html
فلاحی خشکناب مسعود، علی حسن زاده پریسا، نوروزی کیان. تأثیر تخلیه هیجانی با نوشتن بر افسردگی بیماران مبتلا به مولتیپلاسکلروزیس. روان پرستاری. 1392; 1 (2) :11-20