دانشگاه شهید چمران اهواز ، mohammadi9631@gmail.com
چکیده: (9247 مشاهده)
مقدمه: نگرش، به عنوان پدیدهای شناختی، بر رغبت به ازدواج، سن ازدواج و نیز بر پایداری آن تأثیر قابل توجهی دارد. با توجه به شکاف و خلأ پژوهشی موجود در زمینه بررسی کیفی نگرش به ازدواج در داخل کشور، مطالعه حاضر با هدف تبیین نگرش دانشجویان متاهل به ازدواج صورت گرفته است.
روش: مطالعۀ حاضر، مطالعهای کیفی از نوع تحلیل محتواست که اطلاعات آن از طریق نمونهگیری مبتنی بر هدف و مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته فردی با 18 دانشجوی متأهل دانشگاه شهید چمران اهواز (ایران) جمعآوری شد. دادهها بعد از 18 مصاحبه به نقطه اشباع رسید. تحلیل داده ها از طریق روش تحلیل محتوای قراردادی صورت گرفت که پس از پیاده کردن مصاحبه های ضبط شده روی کاغذ و غوطه وری در تحلیل داده ها کدهای اولیه استخراج شد. جهت تعیین طبقات اصلی، کدهای اولیه در چند مرحله بازبینی، بررسی و طبقه بندی شد.
یافته ها: در نهایت، 589 مفهوم در کدگذاری اولیه، 68 مقوله در کدگذاری باز و 12 طبقه در کدگذاری محوری استخراج شد. این 12 طبقه و مضمون اصلی شامل عوامل فرهنگی – اجتماعی؛ طبقه تجربیات اولیه و مشاهده الگوهای ناقص؛ آگاهی و شناخت یکدیگر؛ حمایتهای مادی و معنوی؛ طبقه ادراک حرمت و قداست ازدواج؛ فشارهای ازدواج؛ دخالت والدین و انتقال بین نسلی؛ عوامل اقتصادی؛ راهبردهای مقابله متناسب با نگرش؛ رشد شخصی ادراک شده و اشتیاق به ازدواج؛ دوسوگرایی در تمایل به ازدواج و بالا رفتن سن ازدواج به عنوان عوامل موثر در شکلگیری نگرش دانشجویان متاهل به ازدواج شناخته شد.
نتیجه گیری: بر اساس این مطالعه، تغییر نگرش به ازدواج، به عنوان عامل اساسی ترغیب کننده جوانان به ازدواج، طی رویکردی سیستمی (طرح کلی) صورت می گیرد. در این رویکرد موارد زیر توصیه می شود: ترویج الگوهای موفق ازدواج در جامعه، حمایتهای مادی و معنوی از سوی والدین، آموزش راهبردهای مقابلهای متناسب با چالشهای ازدواج، افزایش مهارتهای آمادگی ازدواج و حمایت دولت در تشکیل هسته های مشاوره ازدواج توسط روانشناسان و مشاوران با بصیرت و حرفهای خانواده و ازدواج.
Khojasteh mehr1 R, Mohammadi2 A, Abbas pour Z. Married Students' Attitude to Marriage: A Qualitative Study . IJPN 2016; 4 (2) :19-28 URL: http://ijpn.ir/article-1-782-fa.html
خجسته مهر رضا، محمدی علی، عباس پور ذبیح الله. نگرش دانشجویان متاهل به ازدواج: یک مطالعه کیفی . روان پرستاری. 1395; 4 (2) :19-28